borstvergroting-online

Praktijk

In de werkelijkheid blijkt niet iedere vrouw op deze mathematische manier in hokjes in te delen. Er bestaan buiten diverse borstgroottes, ook diverse vormen. Sommige vrouwen hebben borsten in de vorm van sinaasappelen, een traan, sommige borsten zijn ellipsvormig of hangen laag, anderen weer hoog. Bovendien zorgen de fabrikanten voor vele variaties in beha-stijlen en cupgroottes, zodat het vaak er op aankomt al passend een geschikte behamaat te vinden.

Let bij het passen er goed op dat de rugband niet de strak zit: dat heeft een uitpuilend effect, waardoor men dikker lijkt. Kuiltjes in de schouders maken duidelijk dat de bandjes iets te strak zitten. Als de beha naar boven schuift, is de rugomvang te wijd en krijgen de borsten geen steun. Is de cup kreukelig, dan is een kleinere cupmaat aan te raden.

De gemiddelde borstomvang hangt af van continent tot continent. In Europa is de gemiddelde cup B, terwijl in de Aziatische landen de meeste vrouwen cup A hebben. In Engeland is de gemiddelde cup 34C (86C in centimeters). Onderzoek in de laatste jaren laat echter wel zien dat vrouwen gemiddeld grotere borsten krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dertig procent van alle Europese vrouwen cup D of groter heeft (bron: onderzoeksbureau GFK). Verder is gebleken dat Nederlandse vrouwen op de derde plaats staan als het gaat om het percentage grote borsten. De nummer één van Europa is Engeland, met zevenenvijftig procent van de vrouwelijke bevolking die cup D of groter heeft. Denemarken is met maar liefst vijftig procent de nummer twee van Europa.

Als de verhoudingen van de grootte van de borsten ten opzichte van de rug afwijken van het gemiddelde, kloppen de maten niet meer. Een oplossing voor vrouwen met een brede rug (in vergelijking met hun borsten) is een cupmaat kleiner, en een omvangsmaat groter te proberen (dus bv 90D wordt 95C). Vrouwen met grote borsten in vergelijking met hun rug kunnen een cupmaat groter en een omvangsmaat kleiner proberen (90D wordt dus 85E).Deze laatste oplossing werkt zelden. De omvangmaat is makkelijk te meten, een beha met een kleinere omvangsmaat, zal daaom altijd blijven knellen.

Bij het passen van een beha moeten de schouderbandjes en de borstband zo groot mogelijk ingesteld worden. Bij het dragen van de beha zal de stof namelijk uitrekken, door zo groot mogelijk te passen is het nadien mogelijk om de beha kleiner te maken wanneer de stof uitrekt.

Een goed passende beha heeft een borstband die op de rug onder de ribbenkast blijft zitten, wanneer de band omhoog kruipt is de omvangsmaat te groot. Langs voor moet de band overal plat tegen het lichaam liggen. De cups mogen niet overvloeien (cupmaat te klein) maar ook geen rimpels vertonen (cupmaat te groot).

Maten

Beha's zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen. De maat wordt aangegeven door een cijfer en een letter. Deze letter duidt het volume van de borsten aan (cup genoemd). De allerkleinste cup is AA en wordt gebruikt voor de eerste behaatjes of door vrouwen met vrij kleine borsten. Dan volgen A, B, C, D, DD, E en zo verder. Aan de rugzijde van de beha vermeldt een klein etiket vaak drie maten die elk met een verschillend systeem overeenstemmen: Franse (F), Europese (EUR) en Amerikaanse (USA) maten. In Nederland worden de Europese maten het meest gebruikt en in België de Franse.

Bij de Europese maat duidt het cijfer de omvang van de borstkas onder de borsten aan (in centimeter, strak aangetrokken). De maten worden afgerond tot ze een 0 of 5 als laatste cijfer hebben. Dit noemt men de bandmaat. De letter geeft het verschil tussen de omvang gemeten op de borstkas, en de omvang gemeten op het dikste niveau van de borsten zelf aan. Is het verschil 10 - 12 centimeter, dan heeft men cup AA; bij een verschil tussen 12 - 14 centimeter cup A; tussen 14 en 16 centimeter cup B; tussen 16 en 18 centimeter cup C; tussen 18 en 20 centimeter cup D, tussen 20 en 22 centimeter cup DD; tussen 22 en 24 centimeter cup E en tussen 24 en 26 cup F. Iemand met een borstomvang onder de buste van 93 centimeter en op de buste van 110 centimeter. Je praat dan dus over een verschil van 17 centimeter. Deze vrouw heeft dus maat 95C. De cupletter alleen zegt dus niets over de werkelijke grootte van de borsten. Een D-cup is kleiner bij iemand met een smalle taille dan een B-cup bij iemand met een brede taille.

Er zijn ook fabrikanten die alle lettertjes één plaats opschuiven in het alfabet, omwille van commerciële redenen. Een theoretische cup A wordt dan een cup B, zodat vrouwen het gevoel hebben grotere borsten te hebben - en dus ook dat lingeriemerk zullen blijven kopen.

De Amerikaanse maten werken op dezelfde manier, alleen wordt hierbij gemeten in inches i.p.v. centimeters.

Bovenstaande teksten zijn afkomstig uit Nederlandstalige Wikipedia en zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.